Blog Ohsem

History, Myth, Legend, Funny and more...

Motivasi bagi yang kurang cemerlang dalam SPM/STPM

sila klik video ini

Keputusan SPM/STPM telah pun di umumkan. Namun, di sebalik keceriaan mereka yang berjaya, terdapat juga mereka yang telah mencuba, namun masih tiada rezeki. Di harap, bagi mereka yang kurang cemerlang, janganlah berputus asa. Tidak bermakna tidak cemerlang SPM/STPM, kehidupan anda di rundung malang. Tahukah anda, walaupun tiada ijazah, anda mampu mendapatkan perkerjaan yang bergaji tinggi terutama di sektor oil and gas. Walaupun sebagai welder sahaja, namun gajinya sangat lumayan.

http://www.uthm.edu.my/v2/content/view/969/318/lang,en/

http://www.reti.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=177

http://www.mimet.edu.my/v03/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=35

http://www.mara.gov.my/ikm-/-kktm

Antara kerjaya yang boleh memberi pulangan yang lumayan kepada yang berminat, walaupun anda tidak mempunyai ijazah dari universiti.

Panduan-Pekerjaan

Agen Insuran

Cara untuk menjadi ejen insuran ialah pemohon perlu lulus ujian berkaitan. Antara syarikat yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia dan popular di Malaysia adalah Takaful Ikhlas Sdn BhdPrudential BSN Takaful BerhadEtiqa Takaful Berhad dan lain-lain. Terbukti telah ramai yang berjaya malah menjadi jutawan selepas menceburi bidang ini.

Juruterbang

Kerjaya ini memerlukan modal yang besar kerana kursus yang ditawarkan sebelum anda menjadi seorang juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit.

Walaubagaimana pun, gaji yang bakal anda terima juga amat lumayan sekali. Terdapat beberapa akademi yang menyediakan kursus Commercial Pilot Licence, seperti Malaysian Flying Academy yang terletak di Melaka.

Penasihat Kewangan

Juga dikenali sebagai ‘wealth advisor’ merupakan individu yang mengurus dan memberi khidmat nasihat terhadap pelaburan kewangan anda, sebagai contoh dalam unit amanah. Semua bank dan institusi kewangan ada menawarkan banyak pilihan kepada pengguna untuk melaburkan wang mereka.

Agen Hartanah

Menjadi ejen hartanah atau property agent juga boleh mendatangkan pulangan dan kepuasan yang besar kepada sesiapa yang berminat. Baca di sini berkaitan pensijilan yang diperlukan untuk menjadi ejen hartanah profesional. Broker Rumah, Broker Tanah, ini adalah istilah lain yang biasa kita dengar.

Mereka ini telah berjaya mengaut keuntungan yang amat lumayan hasil daripada ‘mark-up’ harga hartanah yang dijual. Ada yang menjangkau angka RM50,000 untung atas angin selepas satu jualan yang telah dihasilkan. Senarai maklumat atau ebook berkaitan hartanah di Malaysia boleh baca di sini

Rig Operator/Operator pelantar minyak

Bagi mereka yang berminat untuk bekerja di dalam bidang ‘oil and gas’ seperti di PetronasMMHE, Schlumberger, Talisman Energy, untuk menjadi tenaga kerja pakar dan berkelayakan, anda perlu menduduki sijil-sijil profesional yang ditawarkan oleh CSWIP dan Jabatan Pembangunan Kemahiran (SkillsMalaysia)

Safety & Health Officer

Bidang tugas ialah untuk memastikan keselamatan dan kesihatan pekerja di sesuatu premis pekerjaan/organisasi itu mengikut standard NIOSH DOSH. (Gaji besar tetapi tanggungjawab juga besar)

Wireman

Untuk melaksanakan pemasangan elektrik dan pengujian di tapak. Wireman ini juga mempunyai pelbagai peringkat membolehkan mereka mengendalikan litar satu fasa atau tiga fasa untuk kawasan kediaman atau komersil.

Chargeman

Mengendalikan sistem elektrikal Voltan Melebihi Voltan Rendah (Tanpa Talian Aerial dan Stesen Janakuasa Voltan Melebihi Voltan Rendah)

RoHS officer

RoHS atau Restriction of Hazardous Substances Directive adalah satu arahan untuk menyekat penggunaan daripada bahan-bahan berbahaya tertentu dalam peralatan elektrik dan elektronik.

Di Malaysia, banyak syarikat pembuatan antarabangsa memerlukan pegawai RoHS untuk memeriksa dan mengesahkan barangan mereka memenuhi standard RoHS.

Terdapat banyak agensi yang menyediakan kursus pensijilan kepada mereka yang berminat untuk menjadi pegawai RoHS

Jadi, yang mana satu kerjaya pilihan anda?

Sumber: Mynewshub.cc (link)

Sumber artikel: http://www.sentiasapanas.com/2014/09/pekerjaan-bergaji-tinggi-tanpa-ijazah.html#ixzz3TTJRKIfu
1 Komentar untuk "Motivasi bagi yang kurang cemerlang dalam SPM/STPM"

Di sini saya ingin menawarkan sesiapa yang berminat untuk menjadi agen Takaful/Perunding Kewangan Takaful menyertai kami di Al Isra' Associates. Jika anda seorang yang bercita-cita tinggi untuk memiliki kerjaya dan perniagaan sendiri, kedatangan anda amat dialu-alukan. Kami adalah sebuah agensi terbesar yang mewakili Prudential BSN. Pendapatan berterusan dan tanpa had serta KOMISYEN yang akan dibayar selama 6 tahun.

Hubungi saya di 018-2558789 (Amirah) atau email RESUME anda ke usrahsaeeah@gmail.com.

Hubungi saya sebagai langkah pertama untuk mengubah hidup anda!

Terima Qaseh Daun Qeladi
Kalau Sudi, Komen Lagi

 
Copyright © 2014 Blog Ohsem - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info