KEISTIMEWAAN MINYAK ZAITUN
1. Membantu memberi kesuburan kulit wajah.
2. Membantu mencegah keracunan.
3. Membantu sistem penghadaman.
4. Membantu menyingkir parasit pada usus.
5. Membantu menyihatkan rambut dan menghilangkan kelemumur.
6. Dengan campuran sedikit garam, boleh menjadi ubat mujarab bagi penyakit gigi dan gusi.
7. Mengandungi bahan anti penuaan.
8. Membantu menguatkan tenaga batin.
9. Membantu mengatasi kesan melecur dan parut.
10. Sebagai bahan urutan yang membantu menguatkan organ, sendi dan otot serta melegakan sakit.
11. Membantu melegakan athritis dan sciatica.
12. Membantu menjauhkan kanser usus dan pelbagai kanser lain.
13. Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian.
14. Membantu menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis(pengerasan saluran arteri).
15. Membantu mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone),melalui penghasilan air hempedu yang banyak.
16. Membantu sistem penghadaman dan mengurangkan ulser perut.
17. Sebagai Antioksidan dan antikanser semulajadi.
18. Membantu keseimbangan metabolisme tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik (khasnya bagi kanak-kanak).
19. Membekalkan vitamin E.
20. Membantu mengekalkan kecantikan (kulit dan rambut).
21. Membantu menstabilan asid lemak.
22. Membekalkan pelbagai vitamin untuk antipenuaan, tidak kurang daripada 24 jenis polyphenols(antioksidan).
23. Sebagai kegunaan masaj terapi.
24. Membekalkan omega 3, 6 dan 9 pada tubuh badan.
25. Mengubati penyakit resdung.
26. Mampu menghindari risiko kolon kanser,breast kanser..
27. Mengurangkan frekuensi hot flashes bagi wanita pre menopause
28. Bertindak sebagai natural painkiller.
29. Sebagai ubat sakit telinga.
30. Mengubati demam panas dengan berkesan tanpa mengambil antibiotik.
31. Bertindak sebagai kolagen asli semulajadi yang bersumberkan tumbuh-tumbuhan.
32. Membantu memecahkan batu karang.
33. Memelihara organ hati dengan dengan baik dari radang dan serangan penyakit hepar.
34. Membantu merawat penyakit eczema, radang kulit (psiorisis).
35. Merawat penyakit kencing tak lawas( tak tus).
36. Merawat penyakit gula dalam darah yang tinggi (diabetes).
37. Merawat penyakit kolesterol dalam darah seperti darah tinggi dan jantung.
38. Sebagai rawatan penyakit ulser dalam mulut.
39. Rawatan bagi penyakit sendi dan tulang.
40. Rawatan bagi penyakit asthma, bronkiolitis.
41. Rawatan bagi penyakit angin ahmar/stroke.
42. Rawatan penyakit kusta/sopak.
43. Bertindak sebagai anti viral, anti bacterial, anti fungal.
44. Bertindak menghasilkan hormon pancreatic diorgan pankreas dengan optimum.
45. Sangat baik dari segi kognitif iaitu memberi kekuatan ingatan dan pertuturan yang lancar.
46. Mampu memberhentikan pendarahan yang kronik.
47. Mampu mengurangkan berat badan dengan mengurangkan nafsu/selera makan.
48. Meningkatkan kadar metabolisme ke paras yang optimum bagi membentuk tubuh badan yang sihat.
49. Bertindak memperbaharui sel-sel mati.
50. Bertindak sebagai penapis ultra violet pada kulit serta melembutkan dan melembapkan kulit dari kekeringan.
51. Mampu mengelakkan penyakit kanser kulit.
52. Membantu meninggikan tahap sistem immunisasi badan.
53. Mengurangkan rasa kelesuan/keletihan, memberi kekuatan tenaga.
54. Mampu mengurangkan simptom post menopause.
CARA PENGAMBILAN
1. Mengambil secara berterusan sekurang-kurangnya sesudu tiga kali sehari (pagi, tengahari dan malam).
2. Campurkan dua sudu makan minyak zaitun ke dalam setiap masakan.
3. Untuk menghilangkan parut bekas jerawat di muka, ratakan campuran dua sudu teh minyak zaitun pada muka, biarkan selama dua atau tiga jam dan kemudian barulah dicuci. Elok dilakukan pada waktu malam.
4. Untuk menghilangkan parut pada anggota lain di badan, ratakan campuran tiga sudu teh minyak zaitun pada anggota terlibat, biarkan selama dua jam,kemuadian barulah dicuci.
5. Jika boleh gunakan dalam masakan menggantikan minyak masak kelapa sawit.
6. Tambahkan dua sudu makan minyak zaitun ke dalam masakan berminyak, bersantan, berlemak/kolesterol tinggi. Kesemua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dalam badan.
7. Minyak zaitun hanya boleh dimasak pada suhu rendah dibawah 60 darjah celcius utk mengekalkan zat yang baik.
JENIS MINYAK ZAITUN
EXTRA/PURE OLIVE OIL
Merupakan minyak zaitun paling murni dengan kadar keasidan 0.5-2 peratus. Warnanya kehijau-hijauan dan sesuai untuk diminum terus dan dijadikan sos salad.
VIRGIN OLIVE OIL
Kandungan asidnya sekitar 4 peratus. Ia berwarna hijau kekuningan. Biasa digunakan sebagai campuran masakan atau hidangan tumisan.
OLIVE OIL
Minyak zaitun jenis ini mengandungi tahap keasidan melebihi 4 peratus. Berwarna kekuning-kuningan dan biasanya digunakan sebagal pengganti minyak untuk menggoreng dalam masakan Itali.
Jadikanlah minyak zaitun sebagai diet amalan atau rutin harian. Hanya minyak zaitun yang mempunyai sekurang-kurangnya 75% oleic acid (tulen/pure) yang boleh memberikan kita tahap kesihatan yang optimum iaitu ia bersifat merawat dan memulihkan